Jako jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej, lazania niezbyt kojarzy się z lekkim posiłkiem. Wystarczy jednak troszkę pokombinować, a raczej - zrezygnować z kilku niepożądanych składników i dodać więcej tych wartościowych, żeby danie zyskało stuprocentową rekomendację W&H!
Serdecznie przepraszam Was za zdjęcia robione kalkulatorem... oświetlenie mam tragiczne, aparat w telefonie, statywu brak. To, jak umocowałam telefon, żeby nakręcić film, pozostanie tajemnicą na wieki! Lepszy aparat już jest w drodze, poza tym postaram się fotografować i kręcić w dzień. I oczywiście dokształcać się w tym zakresie.
Może i zdjęcia są
Zatem nie wierzcie zdjęciom o tragicznej jakości (uwierzcie chociaż filmikowi) i koniecznie zróbcie tę pyszną, zdrową lasagne :)
Razowa lasagne z kurczakiem i pieczarkami
Porcje: 2, 415 kcal, BWT 39/38/9
Czas wykonania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Składniki: [Listonic]
Dodaj do kalendarza Google
- 200g piersi z kurczaka/indyka
- 6 pieczarek
- 80 g razowego makaronu typu lasagne (6 płatów)
- puszka pomidorów (400g) lub świeże pomidory w sezonie letnim
- ząbek czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie)
- natka pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Myjemy i kroimy pieczarki w kostkę, podsmażamy na patelni z minimalną ilością tłuszczu lub sprayem do smażenia. To samo robimy z kurczakiem. Dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut, co chwilę mieszając.
W międzyczasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 2-3 minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy do momentu, w którym płaty lasagne będą elastyczne.
Silikonową formę wypełniamy naprzemiennie warstwami farszu i makaronu (składników wystarczyło mi na 3 warstwy farszu i makaronu). Lasagne pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
0 komentarze:
A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)