Brokuły z pieczoną marchewką


Najbardziej wybrakowaną kategorią na tej stronie jest zdecydowanie "Kolacja". Wynika to z faktu, że ostatnie danie dnia traktuję trochę po macoszemu. Zazwyczaj jest to po prostu sałatka z dodatkami, które akurat mam pod ręką, fasolka na parze, lub inne warzywa przetworzone w dowolny sposób. Poza tym, jak tu zrobić przyzwoite zdjęcie kolacji, gdy nie ma dobrego oświetlenia? ;)

Wymówki na bok - przecież mam parę(naście?dziesiąt?) pomysłów na kolację wartych podzielenia się. A zdjęcia - cóż, będą nieco słabsze. Smak za to nadal dobry!

Smak pieczonej marchewki w połączeniu z fetą jest fantastyczny, szczególnie gdy podkręci się go przyprawami. Dobrze pasuje chociażby słodka papryka, kumin albo czarnuszka. A że w lodówce miałam brokuła, który prosił się od dawna o wykorzystanie, powstał brokułowo-marchewkowy miks, który poleca się na kolację lub przekąskę w ciągu dnia - chociaż w takim wypadku lepiej zrezygnować z czosnku ;)



Brokuły z pieczoną marchewką
Porcje: 2
256 kcal
BWT 11/42/6
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:[Listonic]
- 1 brokuł
- 400g obranej marchewki
- 125g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 50g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżeczki czarnuszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Marchew pokroić w słupki, rozłożyć na papierze do pieczenia na blaszce, posypać jedną łyżeczką czarnuszki (druga będzie do jogurtu). Piec 30 minut. W międzyczasie ugotować brokuły (najlepiej na parze, można w wodzie) przez 6-8 minut licząc od włożenia do wrzątku. Wymieszać w misce brokuły, marchew i fetę. Zrobić sos: do jogurtu dodać łyżeczkę czarnuszki, wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz, wymieszać. Warzywa polać sosem.

Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)