Dyniowa owsianka

Dynia, dynia, dynia!
Od ostatnich dni sierpnia do pierwszych dni grudnia w mojej kuchni musi być przynajmniej jedna dynia. Ma stać grzecznie na półce lub w postaci musu w zamrażarce i czekać na swoją kolej. W tym tygodniu upiekłam już dwie dynie - z pierwszej zrobiłam krem z imbirem i pomarańczą, a druga posłuży do zrobienia tej bardzo prostej i szybkiej dyniowej owsianki (oraz innych dań, które pewnie też tu wylądują).

Dynia to bardzo niedoceniany owoc (tak, owoc, proszę się nie kłócić), który wydaje się trudny w obejściu. Nic bardziej mylnego! Zależnie od przepisu, dynię wykorzystuje się w dwóch postaciach: jako kawałki dyni podsmażane lub duszone do dań wytrawnych lub jako mus przy wypiekach, zupach, słodkich daniach i innych wymysłach.

Zazwyczaj w daniach wykorzystuję dynię w postaci musu. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani nie wymaga dużego nakładu pracy - wystarczy nagrzać piekarnik do 180 stopni, umyć i pokroić dynię w ósemki, wsadzić do piekarnika na godzinę, zająć się w międzyczasie czymś pożytecznym, wyjąć dynię, obrać ze skórki jeśli trzeba (powszechnie dostępna odmiana małych dyń hokkaido tego nie wymaga) i zmiksować blenderem. Tadaam! Najlepiej przechowywać go w szczelnym opakowaniu w lodówce (do 3 dni) lub w torebkach do mrożenia w zamrażarce (warto je wtedy poporcjować, np. po 200g w każdej).

W ten sposób powstanie mus do zadań specjalnych, który jest w stanie zastąpić w wypiekach jajko, być podstawą do zupy, uratować mdły obiad, dodać jesiennego akcentu koktajlom, stać się sosem do spaghetti lub tak jak w tym przepisie zapewnić owsiance puszystość.

W tej owsiance zastosowałam trik z bananem. Polega on na dodaniu do owsianki karmelizowanego musu z banana. Dzięki temu owsianka jest słodka bez dodawania miodu, syropu, cukru etc. :)

Tak smakuje jesień!

Dyniowa owsianka
Porcje: 2
280 kcal
BWT 10/52/5
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:[Listonic]
- pół szklanki musu z dyni
- 80g płatków owsianych
- szklanka mleka
- szklanka wody
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cynamon
- 1 banan


Przygotowanie:
Banana miażdżymy widelcem i na małym ogniu podsmażamy na patelni na śladowej ilości masła/oleju kokosowego przez kilka minut. Jednocześnie resztę składników mieszamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, co chwilę mieszając drewnianą łyżką, żeby nie przywarła do dna. Pod koniec dodajemy do owsianki banana i cynamon (ok. pół łyżeczki, można więcej wedle uznania) i dokładnie mieszamy. Rozkładamy do misek i lekko posypujemy cynamonem.

Inspiracja.

Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)