Dip z czarnej fasoli



A oto kolejny przepis, który nie wymaga spędzania wieczności w kuchni i polega na zmiksowaniu wszystkich składników :) No, tylko cebulka i czosnek wymagają krótkiego podsmażenia.

Bardzo lubię robić ten dip na imprezy - jest błyskawiczny, fajny w smaku i można jeść go przy użyciu różnych "baz". Jedni sięgną po chlebek, drudzy po upieczoną pietruszkę, inni po marchewkę w słupkach albo nachosy domowej roboty... szczerze mówiąc, każda impreza u mnie to festiwal dipów i past. Ale jeszcze nie słyszałam protestów ;)

Bazowy przepis pochodzi z niezawodnej i (nie bójmy się tego słowa) kultowej książki mojej imienniczki Marty Dymek "Jadłonomia".

Dip z czarnej fasoli
Porcje: 2
213 kcal dla wersji z marchewką/ 296 kcal dla wersji z chlebem
BWT 10/17/9 (dla wersji z marchewką)
BWT 13/33/10 (dla wersji z kromką chleba)
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: [Listonic]
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czarnej/czerwonej fasoli
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kuminu
- pęczek świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- 2 średniej wielkości marchewki lub 2 kromki chleba razowego

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni 2 minuty.
Posiekaj czosnek, dodaj do cebuli i smaż 1 minutę.
Wszystkie składniki zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę.
Porcje podaj z kromką pieczywa lub marchewką pokrojoną w słupki.

Smacznego!



0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)