Wytrawny omlet śródziemnomorski



Dawno nie było omletów!

Omlety nie przez przypadek zalicza się do klasyki dietetycznych śniadań. Nie dość, że są szybkie i proste w przygotowaniu, to jeszcze można przygotować je na wiele sposobów i podać z różnymi dodatkami.

Uwielbiam słodkie śniadania, stąd na blogu większość omletów było na słodko. Ten jednak jest wytrawny, a swoją bardzo szumną nazwę zawdzięcza farszowi z koziego sera, oliwek i suszonych pomidorów. W połączeniu ze świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem, pomidorem i sałatą to śniadaniowa, wytrawna poezja!

P.S. Podczas wczorajszego grilla w domu rodzinnym jedna z cioć podczas rozmowy wspomniała o moim blogu. Jakież było moje zdziwienie, że w ogóle o tym wie! A raczej: jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Fejsbuk informuje moich znajomych z konta prywatnego o tym, że na koncie W&H pojawiają się wpisy. Myślałam, że ta aktywność jest w jakiś sposób oddzielona, po to mam oddzielne konto dla W&H na FB, nie chciałam się jakoś bardzo afiszować z moimi kuchennymi, dietetycznymi i sportowymi eksperymentami, ale skoro już wszyscy wiedzą, to witam serdecznie! A następnym razem chcę usłyszeć nie tylko o tym, że wiecie o istnieniu bloga, ale i że upichciliście jakieś widelcowo-hantlowe danie - na przykład tego oto wytrawnego omleta :)




Wytrawny omlet śródziemnomorski

Porcje: 2
376 kcal
BWT 24/40/14
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
[Listonic]
- 2 jajka
- 2 białka
- 20g suszonych pomidorów, dokładnie odciśniętych z oleju
- 6 oliwek
- 30g sera koziego
- 4 kromki chleba (150g)
- 2 pomidory
- 2 garści sałaty
- szczypiorek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka i białka rozmieszać, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie przygotować nadzienie: pokroić oliwki, suszone pomidory i kozi ser, wymieszać, przyprawić wedle uznania. Gdy masa na omlet zetnie się na górze, nałożyć przygotowane nadzienie na połowę omleta i złożyć go na pół, i smażyć na małym ogniu minutę. Posypać szczypiorkiem, podawać z pieczywem, pomidorami i sałatą.


Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)