Jaglanka bananowa z masłem orzechowym



Dałam Wam odpocząć jeden wpis od śniadań, ale na tym koniec! Wracam z nie byle czym, bo ze słodką bombą o smaku banana i masła orzechowego. Kto nigdy nie próbował tego połączenia, ten odkryje nowe horyzonty kulinarne.

Nie jest to lekkie śniadanie, a wręcz należy do gatunku tych, po których głód nam nie grozi przez długi czas. Fajne przez porannym treningiem lub innymi wyzwaniami, które wymagają wzmożonego wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego.

Chociaż masło orzechowe jest bardzo wartościowym składnikiem, to jednak jest mocno kaloryczne i bogate w tłuszcze - dobre, ale jednak tłuszcze. Dlatego zamiast oryginalnego produktu do jaglanki dodałam PB2 (więcej informacji tutaj). Z powodzeniem można je oczywiście zastąpić łyżką zwykłego masła. Przy okazji dodam, że masło masłu nierówne - patrzmy na to, co reprezentuje sobą produkt, który bierzemy z półki sklepowej. Omijamy szerokim łukiem wersje light i kombinacje z kawałkami orzechów lub innymi dodatkami.

"Wisienką na torcie" są orzechy brazylijskie - mój ulubiony rodzaj. Są bogate w selen, który wcale nie tak łatwo znaleźć w innych produktach w takiej ilości (1 orzech wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie), kwasy omega-6, witaminy z grupy B, kompletne białko i wiele innych składników mineralnych - suplement diety w wersji naturalnej.

Jaglanka bananowa z masłem orzechowym
Porcje: 1
450 kcal
BWT 18/74/11
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:[Listonic]
- 30g kaszy jaglanej (suchej)
- 15g płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 średni banan
- 1 orzech brazylijski
- 1 płaska łyżka PB2 (lub łyżeczka masła orzechowego)

Przygotowanie:
Kaszę i płatki gotujemy na mleku 10 minut (bez przykrywania) na średnim ogniu, co chwilę mieszając i pilnując żeby zawartość garnka nie wykipiała. Po tym czasie wyłączamy gaz, dodajemy masło orzechowe, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie kroimy banana w plasterki i rozkruszamy orzech boczną częścią noża.

Smacznego!


0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)