Chociaż pieczone jabłka kojarzą się bardziej z okresem jesiennym, niż połową czerwca, to są one tak dobre, że pokusiłam się o nie właśnie teraz. To bardzo fajny, prosty i zdrowy deser bez grama tłuszczu, który może posłużyć zarówno jako drugie śniadanie, jak i zdrowy deser dla niezapowiedzianych gości. Posmakuje i małym, i dużym łasuchom :)
Pieczone jabłka z nadzieniem twarogowym
Porcje: 1
230 kcal
BWT 8/53/0
Czas przygotowania: 10+30 minut
Składniki:[Listonic]
Czas przygotowania: 10+30 minut
Składniki:[Listonic]
- 1 jabłko
- 40g twarogu chudego
- 2 łyżeczki miodu
- 10g (czubata łyżka) rodzynek
- cynamon, przyprawa do szarlotki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 190 stopni. Jabłka przekroić w 1/3 wysokości, i wyciąć gniazdo nasienne. W misce wymieszać twaróg, rodzynki, jedną łyżeczkę miodu i przyprawy wedle uznania. Jabłko wypełnić farszem, nakryć czapeczką i piec ok. 30 minut na środkowej półce. Polać drugą łyżeczką miodu, podawać na ciepło.
- 40g twarogu chudego
- 2 łyżeczki miodu
- 10g (czubata łyżka) rodzynek
- cynamon, przyprawa do szarlotki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 190 stopni. Jabłka przekroić w 1/3 wysokości, i wyciąć gniazdo nasienne. W misce wymieszać twaróg, rodzynki, jedną łyżeczkę miodu i przyprawy wedle uznania. Jabłko wypełnić farszem, nakryć czapeczką i piec ok. 30 minut na środkowej półce. Polać drugą łyżeczką miodu, podawać na ciepło.
Smacznego!
0 komentarze:
A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)