Zapiekana owsianka truskawkowo-kokosowa



Nigdy nie miałam problemu z jedzeniem śniadań. Powiem więcej - nigdy nie mogłam zrozumieć, jak w ogóle można się nad czymś takim zastanawiać. Po przebudzeniu jestem głodna jak wilk, a zamiast dylematu "jeść czy nie jeść" pojawia się raczej pytanie "na słodko czy na słono?"

Odkąd zaczęłam więcej gotować, a szczególnie odkąd zaczęłam wybierać zdrowsze alternatywy dań, kilka przepisów zdobyło moje serce w sposób szczególny - a co ciekawe, przeważająca większość z nich dotyczy właśnie pory śniadaniowej. Powody są różne. Czasami jest to nowy, interesujący smak, kiedy indziej łatwość przygotowania, dostępność składników lub ich niewielka ilość. Jednak z czasem odkryłam, że chodzi o coś, co łączy wszystkie te czynniki. Kojarzycie, gdy kupując coś w sklepie szukacie produktu, gdzie wskaźnik jakość/cena jest jak najwyższy? Podobnie dzieje się u mnie z przepisami - szukam wskaźnika smak/czas.

(Chyba muszę opatentować ten wskaźnik. All rights reserved i te sprawy.)

Bo co z tego, że śniadanie będzie tak dobre, że z powodzeniem można by je serwować angielskiej królowej na śniadanie, skoro jego przygotowanie będzie trwało godzinę? Sorry, rano mamy wiele innych rzeczy do roboty, niż tylko gotowanie. Poniższy przepis może nie należy (tak jak poprzedni) do grupy "włóż-zmiksuj-jedz", ale niedużym wysiłkiem, a na pewno porównywalnym z tym, który wkładamy w robienie zwykłego śniadania, otrzymamy absolutną rewelację - wierzcie mi.

Gdy pierwszy raz zabrałam się za zapiekaną owsiankę, jej przygotowanie zajęło mi (od wejścia do kuchni do momentu zjedzenia) równo 30 minut. Tylko że w międzyczasie zdążyłam się umyć, ubrać, umalować, spakować i sprawdzić fejsa, a potem w zajadałam się pyszną owocową, przypominającą kruszonkę zapiekanką.

Jak? A tak!




Zapiekana owsianka truskawkowo-kokosowa
Porcje: 1
300 kcal
BWT 9/51/8
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia

Składniki:[Listonic]
- 50g płatków owsianych
- ok. 100 ml mleka (pasuje kokosowe)
- 200g truskawek
- 10g mąki kokosowej

Przygotowanie:
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Płatki owsiane zmieszać z mąką kokosową i zalać mlekiem do poziomu płatków, wymieszać, żeby płatki wchłonęły mleko.
Truskawki pokroić na kawałki.
Odłożyć dwie łyżki namoczonych płatków, a do reszty dodać truskawki.
Przełożyć masę do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych.
Odłożone wcześniej dwie łyżki namoczonych płatków wyłożyć na wierzch.
Piec 20 minut (to jest czas na poranną toaletę ;) ).

Wskazówki:
wykorzystałam mąkę kokosową Efavit, polecam - jest tania (jak na wymyślne mąki) i odtłuszczona; można ten składnik zastąpić wiórkami kokosowymi

Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)