Zapiekane awokado i podmidory z jajkiem - śniadanie białkowo-tłuszczowe

¡Hola, Buenos días!

Nadaję z jednego z najpiękniejszych i najciekawszych miast Europy - Barcelony. Tym razem nie jestem tu dla zabytków, a moim celem nie jest nabycie odcisków i nabicie kilometrów przemierzając Las Ramblas i Barcelonetę - przyjechałam w odwiedziny :)
Druga Hantla jest zachwycona, bo mój przyjazd oznacza 1) gotowanie, 2) wyliczone makro, 3) mój przyjazd (ostatecznie - nie zabijajmy romantyzmu!)

Udało mi się skończyć magisterkę, a przynajmniej pierwszy jej szkic, a w ramach oczekiwania na poprawki rzuciłam się w wir testowania nowych przepisów i jadłospisów. Nie powiem, jest to pewne wyzwanie, gdy dwóch fit-freaków chce mieć idealne posiłki, ale nie chce spędzić życia w kuchni. Żebym ja nie spędziła życia w kuchni. I przy kompie, planując to do perfekcji. Taaak. Nawet nie będę udawać, że tego nie lubię!

Jednym z przepisów, który od dawna miałam z tyłu głowy, było zapiekane awokado z jajkiem. Korzystając z tego, że jakość warzyw i owoców w Hiszpanii jest cudowna (ceny również!), dorwałam piękne awokado i przystąpiłam do dzieła. W trakcie przygotowań wpadłam na pomysł, by białko, które nie mieści się do awokado, umieścić w pomidorze, z którego miała powstać sałatka. I nowy patent gotowy :)

To danie jest przykładem śniadania białkowo-tłuszczowego. Słyszeliście o kuloodpornej kawie (bulletproof coffee)? To ta sama bajka. Wielu znawców twierdzi, że taki zastrzyk tłuszczowy z rana pomaga w pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to unikanie tłuszczów w dalszej części dnia - równowaga musi być!



Zapiekane awokado i pomidory z jajkiem
Porcje: 2
300 kcal
BWT 18/11/22
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut pieczenia

Składniki: [Listonic]
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 4 jajka
- pół małej cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik 180 stopni. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę, posypać dość obficie pieprzem i solą. Odkroić górę pomidora i wydrążyć, wkładając wydrążone cząstki do oddzielnej miski. Awokado i wydrążone pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego. Wbić po jednym jajku (przy awokado całe białka się nie zmieszczą - albo pozwolimy spływać im frywolnie po awokado, albo możemy ten nadmiar wpakować do pomidorów. Można też usmażyć go jak omleta - widać to na zdjęciu poniżej, za pomidorem ;) ). 
Piec przez 15 minut. 
W międzyczasie pokroić wnętrza pomidorów i wymieszać z posiekaną cebulką, przyprawić. Podawać ze świeżym szczypiorkiem i przyprawami.



Przepis jest mojego autorstwa.
Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)