Płatki z musem z rabarbaru



Czy można przedawkować rabarbar?

Od trzech dni jem na śniadanie to samo danie - płatki z rabarbarem.
Jednak diabeł tkwi w szczegółach, bo za każdym razem używałam innego mleka, innych płatków i innych proporcji.

Pierwszego dnia były to płatki owsiane w towarzystwie dużej ilości mleka sojowego.
Drugiego dnia płatkom owsianym towarzyszyło zwykłe, krowie mleko, w zdecydowanie mniejszych proporcjach mleka do płatków.
Trzeciego dnia sięgnęłam po płatki jaglane, zwykłe mleko zamieniłam na kokosowe i wlałam go mniej niż za pierwszym razem, ale i więcej, niż za drugim (ta wersja widnieje na zdjęciu powyżej).

Jedyne, czego nie zmieniłam ani razu, to rabarbarowy mus z nutką pomarańczy i wanilii. Dla niektórych może być wręcz za słodki, ale umówmy się, że dla tych, którzy z różnych powodów rezygnują ze słodyczy, nie istnieje termin "zbyt słodkie".

Rabarbar pojawia się na sklepowych półkach tak szybko, jak z nich znika. Nie wiem, jak Wam, ale mi potrawy z sezonowych produktów smakują najbardziej. Może jest coś w tym, że są charakterystyczne dla danej pory roku, że zaraz ich nie będzie i trzeba na nie czekać wiele miesięcy, a kupowane poza sezonem to już po prostu nie to samo...

I na koniec krótka wzmianka o jednym z produktów, który pojawia się w liście składników, a mianowicie o erytrytolu. Jest to substancja słodząca, podobna do ksylitolu, stewii czy melasy z tą różnicą, że nie ma kalorii, nie powoduje próchnicy, ma zerowy indeks glikemiczny (polecana cukrzykom), dobrze się wchłania i praktycznie w niezmienionej postaci jest wydalany z organizmu, a wygląda jak zwykły, biały cukier. Jest idealnym zamiennikiem wszędzie, gdzie przepis żąda dodania cukru, używałam go zarówno do słodzenia napojów, jak i robienia ciast dla mojej babci z cukrzycą, sprawdził się fantastycznie za każdym razem. Nazwę ma kosmiczną, ale nie ma się czego bać :) Do kupienia w dużych hipermarketach na stoiskach z ekologiczną żywnością (zarówno w tym angielskim, jak i francuskim ;) ).

Czerwone badyle w dłoń!


Płatki z musem z rabarbaru
Porcje: 1
264 kcal
BWT 6/51/7
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:[Listonic]
- 40g płatków (owsiane, jaglane, gryczane, każde, może być również kasza jaglana!)
- 0,5 - 1,5 szklanki mleka (dowolnego, może być nawet woda - patrz: wskazówki)
- 1 laska rabarbaru
- ćwiartka pomarańczy
- ćwiartka cytryny
- łyżka słodzika w krysztale (cukier, cukier trzcinowy, erytrytol, ksylitol, melasa, co kto lubi)
- 15g miodu (prawie cała łyżka)
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobina nasion wanilii
- dodatki, np. szczypta wiórek kokosowych, posiekane orzechy

Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem i podgrzewamy do miękkości płatków (patrz wskazówki dot. ilości mleka).
Rabarbar kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka, zasypujemy łyżką wybranego słodzika, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny i gotujemy kilka minut, aż rabarbar zmięknie, w międzyczasie dodajemy miód i wanilię lub ekstrakt waniliowy.
Płatki serwujemy z musem i całość posypujemy wybranymi dodatkami.


Wskazówki:
* płatki drobne, takie jak jaglane i gryczane, pochłaniają dużą ilość płynu (dodajmy minimum szklankę), a przygotowana z nich owsianka ma konsystencję puddingu
* płatki większe, czyli owsiane, pochłaniają mniej wody, można dodać jej mniej, jeśli nie lubimy wodnistych owsianek
* płatki można również zrobić na samej wodzie, ale trzeba dodać jej mało (2x więcej niż objętość płatków) i polecam tę wersję tylko z płatkami owsianymi. Można także wymieszać trochę mleka z wodą, np. pół na pół.
* Osobiście polecam wersję ze szklanką mleka kokosowego, płatkami owsianymi, erytrytolem i szczyptą wiórek kokosowych, dla tej wersji policzone zostały wartości odżywcze
* Jak widzicie, owsianki to węglowodanowe bomby, dlatego są idealne, gdy potrzebujemy się najeść z rana, ale polecam nieco zmniejszyć ilość kasz, chleba i innych produktów tego typu w dalszej części dnia.
Smacznego!

0 komentarze:

A Ty? Co o tym myślisz? No powiedz, nie daj się prosić :)